Ελαιόλαδο και μαγειρική

salad oil
Olive-oil-and-frying

salad oil thumbnail
Olive-oil-and-frying thumbnail

Σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ευρύτατα στις σαλάτες, τη μαγειρική και το τηγάνισμα.

Παρ’ όλο που είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις στην κουζίνα, το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό όταν τρώγεται ωμό. Αυτός είναι ο ιδεώδης τρόπος για να εκτιμηθεί το άρωμα και η γεύση του και να αξιοποιηθούν πλήρως τα θρεπτικά συστατικά του. Επίσης το ελαιόλαδο αναβαθμίζει τη γεύση των λαχανικών και οσπρίων, των οποίων οι ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία έχουν αναμφίβολα αποδειχθεί.

Στη μαγειρική, συνιστάται να προστίθεται το ελαιόλαδο στα τελευταία λεπτά της παρασκευής του φαγητού, ώστε να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του.

Επιπλέον, είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα, κυρίως στις Μεσογειακές χώρες.

Το ελαϊκό οξύ, ως μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, που βρίσκεται σε αφθονία στο ελαιόλαδο, το καθιστά πιο ανθεκτικό στη θερμότητα και κατάλληλο για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα. Αυτό το οξύ είναι πιο σταθερό λόγω της χημικής του δομής, καθώς έχει μόνο ένα διπλό δεσμό στο μόριό του.

Πηγή: International Olive Oil Council