Εμείς και το ελαιόλαδο

Olive oil laboratory Psachna 1
Olive oil bottling 3
olive oil harvest
Olive oil tasting

Olive oil laboratory Psachna 1 thumbnail
Olive oil bottling 3 thumbnail
olive oil harvest thumbnail
Olive oil tasting thumbnail

Η ποιότητα του ελαιολάδου προσδιορίζεται κυρίως από τη γεύση του. Χρόνια τώρα, το εξειδικευμένο προσωπικό μας επιλέγει μέσα από εκατοντάδες δείγματα από όλη την Ελλάδα, εκείνα που η εξαιρετική «γεμάτη» γεύση τους τα καθιστά ιδανικά για την εμφιάλωσή μας.

Πάντα επιλέγουμε ελαιοτριβεία και συνεργάτες που τηρούν διαδικασίες παραγωγής και αποθήκευσης, οι οποίες συνδυάζουν την παράδοση, τον σωστό τρόπο ελαιοποίησης και τις σύγχρονες απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Πραγματοποιούμε πάνω από 5.000 αναλύσεις κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε αυτό που θεωρούμε απαραίτητο για το ελαιόλαδό μας: χαμηλή οξύτητα, φρεσκάδα και «γεμάτη» γεύση.

Οι μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου που εμπορευόμαστε και το εκτεταμένο δίκτυο αγορών μας, μας επιτρέπουν να εγγυόμαστε σταθερή, υψηλή ποιότητα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και αξιοπιστία στις παραδόσεις των προϊόντων μας.

Τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και εμφιάλωσης είναι τα εξής:

Επιλογή πρώτης ύλης

Ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων παραλαμβάνεται κάθε μέρα στις εγκαταστάσεις μας. Αυτά τα δείγματα, αφού περάσουν ένα πρώτο οργανοληπτικό τεστ γεύσης και οσμής, αποστέλλονται στο χημείο για λεπτομερείς αναλύσεις.

Οι χημικές αναλύσεις πιστοποιούν την ποιότητα (οξύτητα κλπ), την καθαρότητα (αποκλεισμός νοθείας με άλλα λάδια) και την ασφάλεια (απουσία φυτοφαρμάκων κλπ) του προϊόντος.

Οι οργανοληπτικές δοκιμές που γίνονται από πιστοποιημένο προσωπικό, επιβεβαιώνουν την παρουσία κάποιων ιδιαίτερων επιθυμητών χαρακτηριστικών (φρουτάδα, ένταση, ισορροπία κλπ) και την απουσία ελαττωμάτων στη γεύση. Η δοκιμή ενός ελαιολάδου είναι πολύ σημαντική για τον καθορισμό της ποιότητάς του. Εξάλλου, είναι συχνό φαινόμενο, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με χημικές αναλύσεις εντός ορίων, να κρίνονται απορριπτέα ή να υποβαθμίζονται σε παρθένα ή βιομηχανοποιήσιμα, λόγω της γεύσης τους, παρ’ όλο που η οξύτητά τους είναι χαμηλή.

Αποθήκευση

Για να διατηρήσει κάθε ελαιόλαδο τα ιδιαίτερα αναλυτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, αποθηκεύεται χωριστά.

Ελαιόλαδα διαφορετικών κατηγοριών αποθηκεύονται σε διαφορετικές δεξαμενές και μεταφέρονται από τη μία δεξαμενή στην άλλη, με ξεχωριστές σωληνώσεις και με κινήσεις, οι οποίες καταγράφονται μηχανογραφικά, για τον απόλυτο έλεγχο της αποθηκευτικής διαδικασίας και την τήρηση των διαδικασιών ιχνηλασιμότητας.

Μίγματα

Πρόκειται για το πιο δύσκολο, σημαντικό και «ευαίσθητο» στάδιο, την κρίσιμη φάση που γεννιέται η ταυτότητα του τελικού προϊόντος.

Ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η ποικιλία της ελιάς, η ωριμότητα του καρπού και ο τύπος του ελαιοτριβείου, το ελαιόλαδο παρουσιάζει ποικιλία αρωμάτων και γευστικών χαρακτηριστικών.

Η διατήρηση και ο εμπλουτισμός αυτών των διαφορετικών χαρακτηριστικών, απαιτεί πραγματική «μαεστρία» και αποτελεί καθημερινή πρόκληση για τους έμπειρους γευσιγνώστες μας. Με τον σωστό συνδυασμό των γεύσεων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ελαιολάδου, επιτυγχάνουμε το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα για το ελαιόλαδό μας: φρουτώδες / απαλό / πικάντικο (fruity / mild / piccante).

Οι διαφορές που μπορεί να σημειωθούν στη γεύση και το άρωμα μεταξύ συγκομιδών, τόσο στην ίδια περιοχή, όσο και από την μία χρονιά στην άλλη, είναι μεγάλες. Γι’ αυτό απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες και βαθιά γνώση του προϊόντος και των ιδιαιτεροτήτων του, ώστε να μπορεί να προσφερθεί ένα σταθερό προϊόν διαχρονικά.

Φίλτρανση – Γυάλισμα

Η φίλτρανση και το γυάλισμα είναι διαδικασίες απαραίτητες για την καλύτερη συντήρηση του ελαιολάδου, ενώ παράλληλα αφήνουν αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και τη φρεσκάδα του.

Αρχικά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φιλτράρεται σε ειδικό φίλτρο γης διατόμων, όπου παρακρατείται η υγρασία και οι ξένες ύλες (υπολείμματα καρπού), που ευθύνονται για τη «θολή» εικόνα του μη φιλτραρισμένου ελαιολάδου.

Στη συνέχεια, γίνεται το «γυάλισμα» του ελαιολάδου σε φιλτρόπρεσσα, όπου με τη βοήθεια κατάλληλων φιλτρόχαρτων μεγάλης απορροφητικότητας, προσδίδεται στο ελαιόλαδο το τελικό «λαμπικάρισμα» πριν την εμφιάλωση.

Εμφιάλωση

Το ελαιόλαδο τυποποιείται σε σύγχρονες γραμμές εμφιάλωσης, με γεμιστικά συνολικής δυναμικότητας 24.000 λίτρων / ώρα, που λειτουργούν με έλεγχο του βάρους του προϊόντος (weighfillers), και όχι του όγκου του, ώστε να διασφαλίζεται η ακρίβεια στο γέμισμα. Στη συνέχεια, οι φιάλες σφραγίζονται είτε με πλαστικό, είτε με μεταλλικό καπάκι. Οι ετικετέζες και τα εγκιβωτιστικά χαρτοκιβωτίων, εγγυώνται την υψηλή ποιότητα στην τελική εμφάνιση του προϊόντος.

Το συσκευασμένο πλέον ελαιόλαδο, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, τοποθετείται κατάλληλα σε παλέτες, ώστε να μεταφέρεται με ασφάλεια ακόμα και στα πιο μακρινά κέντρα διανομής.

Το εμφιαλωτήριο είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα παραγωγής φιαλών PET, τα οποία λειτουργούν in-line με τις γραμμές εμφιάλωσης, έτσι ώστε να βελτιστοποιούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Ποιοτικός έλεγχος

Το άριστα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό μας, πιστοποιημένο για οργανοληπτικό έλεγχο (panel test), πραγματοποιεί χιλιάδες αναλύσεις κάθε χρόνο, για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και τον καθορισμό της ποιότητας των ελαιολάδων μας, καθώς και για τον αποκλεισμό νοθείας ή μόλυνσης του λαδιού από φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, πλαστικοποιητές κλπ., σε όλα τα στάδια της παραγωγικής τους διαδικασίας: αγορά – μίξη – φίλτρανση – εμφιάλωση – διανομή – τελικό προϊόν στο ράφι.

Το ελληνικό ελαιόλαδο στον κόσμο

Επιλέγουμε και διακινούμε 20.000 τόνους ελληνικού ελαιολάδου το χρόνο, συμβάλλοντας δυναμικά στην προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά.