Ελαιόλαδο και υγεία

Why olive oil

Το ελαιόλαδο είναι το μόνο φυτικό έλαιο, το οποίο καταναλώνεται όπως παράγεται και χωρίς να υποστεί καμία χημική επεξεργασία.

Η υπεροχή του ελαιολάδου έναντι των άλλων ελαίων έχει πλέον τεκμηριωθεί επιστημονικά και σήμερα οι υγιεινές του ιδιότητες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο.

Δύο είναι οι παράγοντες που προσδίδουν στο ελαιόλαδο την διατροφική του αξία: η σύσταση σε μακροσυστατικά (λιπαρά οξέα) και η παρουσία μικροσυστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην προστασία από καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα. Το ελαιόλαδο έχει άριστη σχέση λινελαϊκού προς α-λινολενικό οξύ, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν του λίπους στο ανθρώπινο γάλα.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει πληθώρα πολύ σημαντικών για την υγεία μικροσυστατικών: βιταμίνη E, τοκοφερόλες, πολυφαινόλες, καροτενοειδή και φυτοστερόλες.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη η ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου σε πληθώρα προβλημάτων υγείας που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο: καρδιαγγειακά νοσήματα, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου II, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, δερματολογικά προβλήματα. Επίσης, το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα.

Πηγή: International Olive Oil Council