Γιατί ελληνικό ελαιόλαδο

Why greek olive oil

Το ελαιόλαδο και οι ελιές ανέκαθεν αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής, της διατροφής και της οικονομίας στην Ελλάδα. Εξάλλου, ανασκαφές στα Μέθανα έφεραν στο φως αρχαίο ελαιοτριβείο, η ύπαρξη του οποίου ανάγεται στο 4.000 π.Χ.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στην παγκόσμια κατάταξη και πρώτη σε παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Το ποσοστό του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αγγίζει το 80% της συνολικής παραγωγής της χώρας, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ όλες τις άλλες ελαιοπαραγωγούς μεσογειακές χώρες. Το αντίστοιχο ποσοστό της Ιταλίας είναι 50% και της Ισπανίας 20%.

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ελαιολάδου που είναι η γεύση, το άρωμα και το χρώμα του, επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, ο καθένας από τους οποίους χωριστά και όλοι μαζί διαμορφώνουν τελικά την ποιότητά του.

Αυτοί οι παράγοντες είναι:

Η ποικιλία της ελιάς

– Κορωνέικη (Πελοπόννησος, Κρήτη)
– Λιανολιά (Πελοπόννησος, Νησιά Ιονίου, παράλια Ηπείρου)
– Μαστοειδής (Πελοπόννησος, Κρήτη)
– Μεγαρίτικη (Αττική, Βοιωτία, Κυνουρία)
– Βαλανολιά (Λέσβος, Χίος)
– Μανάκι (Δελφοί, Άμφισσα, Τροιζηνία, Κυνουρία)
– Χονδρολιά (Νησιά Αιγαίου, Αττική, Εύβοια, Κρήτη)

Η γεωγραφική τοποθεσία της καλλιέργειας

Η λίπανση του εδάφους και του δέντρου

Οι κλιματολογικές συνθήκες

Ο βαθμός ωρίμανσης των ελιών

Η μέθοδος της συγκομιδής

Ο τρόπος και η διάρκεια αποθήκευσης των ελιών

Η τεχνολογία και η θερμοκρασία της ελαιοποίησης

Η τεχνολογία συντήρησης του ελαιολάδου

Η υγιεινή και η καθαριότητα σε όλα τα στάδια

Στην Ελλάδα, κυρίως λόγω μορφολογίας και κλίματος, όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνδυάζονται ιδανικά, ώστε το ελαιόλαδο να αποκτήσει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελαιώνων βρίσκεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κοντά στη θάλασσα, με μεγάλη ηλιοφάνεια. Επιπλέον ανήκουν σε μικρούς καλλιεργητές, που με ιδιαίτερη φροντίδα περιποιούνται τα δέντρα τους, μαζεύουν με το χέρι τις ελιές, παραδίδουν άμεσα τον ελαιόκαρπο στο ελαιοτριβείο και παρακολουθούν προσωπικά την ελαιοποίηση μέχρι και του τελευταίου καρπού της σοδειάς τους, όπως είχαν διδαχθεί από τους γονείς τους. Όλα αυτά που η επιστημονική έρευνα έχει υποδείξει ως τον σωστότερο τρόπο για την ελαιοποίηση και το βέλτιστο ποιοτικό αποτέλεσμα, στην Ελλάδα εφαρμόζονται παραδοσιακά και λόγω των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών.

Η ποιότητα και η ποικιλία σε γεύσεις και αρώματα του ελληνικού ελαιολάδου είναι ευρύτατα γνωστές. Γι’ αυτό, μεγάλες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου εξάγονται σε γνωστές εταιρείες εμφιάλωσης του εξωτερικού, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των ποιοτήτων άλλων χωρών.